Как да направим сами компютърна игра?   

Направи ме своя начална страница. Добави ме към своите любими страници.


Начало
Магазини Сервизи Webmoney Обучение Контакти VIP


Как да направим сами компютърна игра?
*** Кратко описание на възможностите на пакета Microsoft DirectX SDK ***

Поради ограничения брой напреднали хакери(като процентно съдържание от всички, работещи с компютър) в страната почти не се издават книги, посветени на дизайна и професионалното програмиране на игри. Тези пък, които се продават по сергиите, са уеко казано примитивни и ориентирани към по-широка аудитория, представителите на която като правило се подлъгват от лъскавата обложка, купуват книжката, опитват се да вкачат безсмислиците в нея 2-3 пъти преди лягане и след това я захвърлят. Значи тук няма да се занимаваме с подобен род обобщения и абстрактни насоки в програмирането, писани от хора, нямащи нищо общо с последното, а ще ви запознаем с най-разпространения продукт, използван от професионалните девелопери на игри. Първо да уточним, че DirectX Software Development Kit не е просто познатият на всички DirectX, а много повече - това е пакет от класове за C++, C# и Visual Basic, предназначен да бъде посредник между програмиста и супер-сложните, объркани и огромни GDI-библиотеки на Microsoft Windows. С други думи, благодарение на DirectX SDK начинаещият програмист може да си развихря 3D-фантазията, без да е необходимо да знае наизуст сорс-кодовете на целия Windows. Колкото и да е странно, този 300-мегабайтов продукт, и конкретно последната му версия - DirectX 9.0 SDK Update от м.февруари '2005 се разпространява напълно безплатно и може да се изтегли абсолютно легално... познайте откъде... директно от сайта на Microsoft(е де, почти легално - когато поиска "валидация" - просто натиснете "по-късно"), а относно документацията, FAQ-s и техническата поддръжка - пак там има и най-подробно описание по инсталацията и употребата на продукта. DirectX SDK се разделя на следните пакети:

Direct3D - служи за правене на тримерни приложения - игри, демонстрации и т.н...
DirectDraw - идеална за изометрични(2D) игри, като повечето стратегии - Age of Empires, StarCraft, Heroes...
DirectMusic - пакет с класове за вграждане на музикални файлове в програмите.
DirectSound - за по-сериозно управление на звука, като лява/дясна тонколони, усилване, сърраунд ефекти, 5+1 и т.н..
DirectInput - прави възможен директния достъп до входящите устройства, като клавиатура, мишка, джойстик и други подобни...
DirectPlay - библиотека за мрежови комуникации - TCP/IP, IPX.
DirectSetup - удобна добавка за автоматизиране на инсталационния процес + функции за проверка и замяна на версията на DirectX.

Е па това беше, ако не сме забравили някой от пакетите. Всички библиотечни файлове си имат и некомпилирани сорс-кодове, които могат да се променят при необходимост, въпреки, че това изобщо не е желателно, освен ако не сте сигурни, че знаете какво правите или пък сте преценили, че програмистите от Microsoft са пълни ламери по сравнение с Вас :-) Отзиви и критики по темата се приемат във съответния раздел на форума ни.

links: 

Microsoft готви нов формат електронни документи

Учени предупреждават за хакерски бум

Свръхмодерна аудио система с "насочен звук"

Toshiba готви революционен 3D-дисплей

Notebook HERMES е новият лидер на БГ-пазара

Дебют на 64-разредните версии на Windows

OS Longhorn: нови мрежови възможности

CloneDVD 3.0 - извънземният DVD-софтуер

Panasonic пуска на пазара Blu-ray дискове

Сделката между IBM и Lenovo e завършена

Internet Explorer 7 - пресни новини

Netscape - пълен с опасни бъгове

Opera 8 чупи всички рекорди

Нов лидер на пазара на джобни компютри

Компютър, захранващ се по мрежов кабел

Персональные аттестаты Webmoney Transfer

Гласувай за мен в BGTop100.com
Гласувай в TOP abc-bg
Гласувайте за моя сайт в БГ чарт
Елате в топ класацията на българските сайтове
Елате в топ БГ класацията

Изпратете безплатно SMS до България и чужбина оттук...                                 !                                 Курс на USD за деня: БНБ: 1.349 лева, Д&Е: 2 лева :-)                                 Design: Mad Butcher & Studio "IRIS"     ©Copyright 2005 "IntelSys"Ltd. All Rights Reserved.